10 legjobb fenékformáló gyakorlat saját testsúllyal

2018-02-02

Amíg a férfiak nyár előtt néhány kilogramm leadására, és a bicepszek és mellkas növekedésére koncentrálnak, addig a nők többsége tökéletes fenékre vágyik. Ha kitartóan és rendszeresen végzed a következő gyakorlatokat, nyárra álmaid fenekét fogod megkapni. :)


Nézzük a fenékformáló gyakoraltokat!



1. Mély guggolások

Ennél a gyakoralatnál fontos, hogy olyan mélyre menj le, amennyire csak tudsz. Ezzel együtt, próbáld meg egyenesen tartani gerincedet. Ez biztosítja maximálisan a farizom aktiválását.
Ha azt szeretnéd, hogy a térdeid és a hátad ne mozogjanak, akkor próbáld meg tenyeredet a mellkasod előtt tartani, és egyenesítsd ki a könyöködet.
Mély guggolás

2. Lóállás

A lóállás sok harcművészetnek az alapja, és emellett tökéletes módja a combok és a fenék izomzatának és méretének a növelésére. Kezdd azzal, hogy felállsz, lábadat szétteszed, amennyire csak tudod, és azután leguggolsz, mintha székre ülnél.
Figyelj, hogy a combjaid párhuzamosa legyenek a talajjal. Próbálj meg addig ebben a helyzetben maradni, ameddig csak bírod! A kezdők kb. 15-30 másodpercet, haladók akár 5-10 percet is kibírnak ebben a helyzetben.

Lóállás

3. Fellépés padra

A fellépések szuper, dinamikus edzések, amelyek tökéletesen megdolgoztatjákk a farizmokat. Ami ehhez a gyakorlathoz szükséges az egy platform, amelyik egy kicsit magasabban helyezkedik el, mint a térded - az ideális magasság kb. a combja közepéig tart. Azonban kisebb platformmal is kezdhetsz.
Egyik lábaddal lépj fel a platformra, helyezd át a testsúlyodat erre a lábadra és emelkedj olyan magasra, amilyenre tudsz, azután lassan térj vissza a kiindulóhelyzethez. Ezután csere következik.

Fellépés padra

4. Rövid híd

Ez a gyakorlat az egyik legjobb fenék gyakorlat! Feküdj a hátadra, lábadat helyezd kényelmesen a földre, hajlítsd be őket és fenekedet emeld fel a padlóról. Ha a feneked a levegőben lesz, a talajt csak a talpaddal, válladdal és a fejeddel fogod érinteni. Medencédett olyan magasra emeld, amennyire csak tudod, és ne feletsd befeszíteni farizmodat emelés közben!
Ha túl könnyű számodra ez a gyakorlat, akkor a megemelt medencédet tartva, nyújtsd ki az egyik lábadat, majd a másikkal pedig rugaszkodj el a padlótól. Ne felejts lábat cserélni!

Rövid híd

5. Hátsó lábemelés

Térdelj le, kezedet tedd magad elé, és emeld fel az egyik lábad a magasba. Azután lassan engedd vissza, és cseréld fel a másikkal.

Hátsó lábemelés

6. Oldalsó lábemelés

Feküdj az oldaladra, majd emeld fel egyik lábadat, ezután pedig lassan helyezd vissza eredeti helyzetébe. Ha befejezted az edzést az egyik lábaddall, fordulj át a másik oldalára, és ismételd meg a másik lábaddal is. Ez egy nagyszerű gyakorlat a láb kisebb izmaira és a fenékre is.

Oldalsó lábemelés

7. Oldalsó kitörések

Először is tedd szét lábadat egy kicsivel szélesebbre, mint a vállad, majd testsúlyodat helyezd az egyik oldaladra, míg az egyik lábaddal guggolsz, a másikat pedig egyenesen tartjod. Ha a megfelelő pozícióba kerültél, maradj egy kicsit így, utána pedig helyezd át a testsúlyodat a másik oldalra. Ennél a gyakorlatnál haladj lassan!

Oldalsó kitörés

8. "Tűzcsap"

Térdelj le ugyan úgy, mint a hátsó lábemelésnél, azután emeld fel egyik lábadat és húzd oldalra derékszögbe úgy, ahogy a kutya is teszi a territóriuma megjelölése közben.



9. Híd

Feküdj a hátadra, talpadat és tenyeredet helyezd a padlóra, de kézujjaid a vállaid irányába mutassanak. Ezt követően lassan emelkedj felfelé, kéz és láb segítségével pedig támaszkodj meg. Ha sikerül hidat csinálnod, próbáld megtartani ezt a pozicíót 30–60 másodpercig.
Ez a gyakorlat igazán szépen formálja feneket, lábat és vállakat miközben nagyszerű nyújtógyakorlatot végzel hasizmodon és felsőtesteden egyaránt.

Híd

10. Vízszintes lábemelés

Ez a fajta gyakorlat a hasizomra és a farizomra összpontosít. Feküdj a hátadra, emeld lábaidat a padló fölé egy kicsivel, tartsd meg őket ebben a helyzetben. Ebből a kiindulóhelyzetből egyik lábadat kezdd még magasabbra emelni, utána pedig helyezd vissza a másik mellé. Minden emelésnél cserélj lábat!

Vízszintes lábemelés
Kezdésnek elegendő lesz 8-10 ismétlésszám, később fokozatosan emelheted ezt a számot.

  • sittestrening@gmail.com
  • +36 20 393 1240